Monika Zec Audio Blog

Advertise on podcast: Monika Zec Audio Blog

Categories
Country
This podcast has
14 episodes
Language
Publisher
Explicit
No
Date created
2020/11/23
Last published
2022/03/25
Average duration
53 min.
Release period
42 days

Description

Здраво и добредојде на Моника Зец аудио блогот.Благодарна сум што си тука!На овој блог ќе може да ги слушнеш моите секојдневни приказни, патувањето низ мајчинството, како и за личниот и бизнис развој.Се надевам дека со сите нив ќе те инспирирам да станеш твоја најдобра верзија. Да научиш нешто ново. Да го откриеш целиот твој потенцијал, со цел да имаш многу подобар и посреќен живот. Со љубов, Мони!

Podcast episodes

Check latest episodes from Monika Zec Audio Blog podcast

Една за родителство
2022/03/25
Родителството за мене лично беше најголемиот повик за раст и развој. Родитеството за мене е една од најголемите улоги кои јас можев да ги добијам во мојот живот. Улога која ме натера да се преиспитам колку знам и колку всушност не знам. Улога кога ми кажа дека е време за промени, време за превземање на одговорност и константо работење да бидам подобра личност. Родитеството ме натера да согледам што се граници, што всушност се навики, рутини и колку голема улога имаат тие во животот на едно дете, но и во мојот живот. Во животот на нашето семејство.  Во оваа епизода ги споделувам моите ставови и принципи во кои јас верувам како родител. Потребата на оваа епизода е да го споделам она во кое јас верувам, оние мои ставови, се со цел да дадам поинаква перспектива на целиот овој процес којшто за мене е најубавото нешто за кое сум благодарна што можам да го уживам. Граници, едукација, работа на себе, искрена комуникација, игра се едни од основите принципи во кои јас силно верувам како родител и максимално се трудам да се држам до нив. Се надевам дека оваа епизода ќе ви даде нови видици за родителството.  Имајте прекрасен ден М
more
Значењето на личните граници со Елена Џебр
2022/03/09
Улогата на личните границите е клучна во сечиј живот, и истите имаат големо влијание врз нашата среќа и квалитетот на животот. За жал живееме во општество каде што секојдневно се соочуваме со преминување на тие наши лични границите и некако сме навикнати дека тоа е во ред, а всушност не сме ни свесни колку не е. Живееме во опшество каде постои патерн на однесување и тоа се пренесува од генерации на генерации, но за среќа денес благодарение на сите информации и податоци можеме заедно да ја подигнеме свеноста на повисоко ниво и можеме да ги прекинеме тие циклуси и воедно да жимееме онаков живот каков што сакаме. Мораме да поставиме граници како другиот би видел дека постоиме и не би се удриле во нас, е нешто што Елена го кажа во оваа епизода кое мислам дека резонира со целата поента на овој наш разговор. Се надевам дека ако барем ќе ве потикнеме да размислувате како можете да си ги подобрите вашите граници пред се со себеси па после со другите. Убав ден М Ова е линкот од епизодата на Елена за бенефитите од водење дневник https://spoti.fi/3vVEdQO 
more
Нашите мисли се нашата среќа
2022/02/10
The only things making you unhappy are your thoughts.  Уште една лекција која животот ми ја наметна е колку моите мисли се тесно поврзани со мојата мојата среќа и среќата на моите најблиски. Во моментот кога ќе сфатите дека решението на сите проблеми се вашите мисли ќе сфатите колку голема контрола имате врз многу работи, вклучувајќи ја и вашата среќа. Проблемот не е во проблемот, туку во вашето размислување.  Променете го начинот на вашето размислување и со тоа ќе го промените и квалитето на вашиот живот. Вашите мисли ја создаваат вашата реалност. 
more
Улогата на самостојната игра во развојот кај децата но и кај целото семејството со Марија Илкоска
2021/11/10
Оваа недела мој гостин е Марија Илкоска, или повеќе позната по профилот развој низ игра на инстаграм. Специјален едукатор и рехабилитатор за деца, меѓутоа пред се една феноменална мајка на две мали деца. Оваа недела со Марија разговараме на тема родителство и улогата на родителот во животот на децата. Разговараме на заеднички теми се со цел да ја подигнеме свесноста кај родителите, кај мајките. Но исто така разговараме и на тема самостоја игра кај децата и нејзината огромна улога во растот и развојот кај едно дете. Нешто со кое што Марија доста актуелно се занимава во последно време и има и свој курс на оваа тема. Па послушајте го нашиот разговор.
more
Нова сезона нови почетоци
2021/09/29
Нова сезона нови почетоци! Со доаѓањето на есента за мене лично ова е време за нови почетоци. Време е да ги отфрлам сите оние работи коишто не ми служат и да направам место за се она ново што треба да дојде. Превземање на одговорноста за самите нас и будење на свесноста како примарни фактори за било каков почеток се едни од основните алати за креирање на тој позитивен mindset и за култивирање на истиот.  Во моментот кога ќе сфатите дека вие имате право да одберете поинаку секој ден, тогаш ќе сфатите колку всушност животот може да биде убав. Вие ја имате таа можност секој ден да одберете да се чувстувате поинаку. Да одберете на што го трошите вашето време, вашата енергија, вашите емоции. Да одберете како ќе живеете во секоја ситуација, секој момент, секој ден. Зошто секој заслужува да живее живот каков што сака, исполнет и среќен. Ви благодарам многу. Имајте прекрасен ден. М
more
Baby Led Weaning со мајката Ката
2021/06/03
Во нашата земја сметам дека постои огромен проблем со децата и храната и е нужно потребно се повеќе и повеќе да се зборува на оваа тема се со цел да се едуцираат се повеќе и повеќе мајки. Ова е еден од оние проблеми коишто е клучно да се решат според мене за доброто на детето, а и на мајката. Сметам дека не е хумано и не е фер мајката секој ден да поминува низ толку голем стрес и грижа дали детето е јадено или не. Но според моето искуство главен причинител за овој проблем е стравот, стравот од непознатото, имагинарниот страв. Имено ние мајките мислам дека сме професионалци кога станува збор за замислување на најлошото сценарио за нашите деца ? и што се лошо може да се случи, а да бидеме искрени ништо од тоа не се случува речиси никогаш. Затоа и главен аспект на оваа епизода е целиот тој страв и како постепено да се премине од блендирана кон поцврста храна. Затоа се надевам дека преку оваа епизода ќе можеме да ве охрабриме, да ви кажеме што е она што се случува позади целиот тој процес, се со цел да се соочите со тој страв и да го надминета истиот. Зашто ако едно нешто сфатив, тоа е дека апсолутно не е фер мојот страв да и го наметнувам на ќерка ми. Не е фер поради мојот страв она да не расте и се развива соодветно како што она сака. И запомнете, ова мислам дека е најбитно од се, многу е полесно да се надмине било каков проблем додека детето е помало отколку кога детето ќе порасне. Затоа што, што порано се реши проблемот тоа полесно ?. Игнорирање само ја продлабочува тежината на истиот.
more
Приказната позади Kids&Co и сите оние фактори коишто влијаат врз развојот на брендот
2021/05/05
Оваа епизода е повеќе неменета за бизис аспектот на мојот живот, и што точно значи една мајка денес да води свој сопствен мал бизис. Можеби навидум тоа изгледа доста лесно и едноставно, но водењето на свој сопствен бизнис, додека покрај себе имате едни мали рачиња зафатени околу вас, може да е голем предизвик и бара огромна борба, посветеност, самодисциплина и упорност. Но доколку човек го работи она што го сака, она што го исполнува и прави среќен, јас лично мислам дека тоа е таа сила што ги движи работите напред. Тоа е таа сила што не храни и ни ја дава целата енергија да продолжиме да го правиме она што сакаме да го правиме, да продолжиме вистински да го живееме нашиот живот онака како што сакаме. Во оваа епизода ќе ја слушнете мојата приказна за настанувањето на Kids&Co инспирирана од мајчинството. Ќе ја слушнете мисијата и визијата на самиот бренд. Но исто така ќе ги слушнете сите оние фактори коишто за мене се клучни да ги практикувам на дневно ниво, се со цел овој мал бизнис да расте и се развива и оди напред, како што се организација, упорност, труд и други. Тука можете да го најдете линкот од епизодата за организација. Тука можете да го најдете линкот од епизодата за спиење. Тука можете да го најдете линкот од епизодата на Луција и Јована
more
Навики и рутини кои го менуваат животот
2021/03/18
Јас премногу верувам дека животот е во малите нешта, поточно во малите навики. Како ги поминувате вашите утра, како зборувате самите со себе, што е она што го јадете или можеби читате. Со кого и на што го трошите вашето време и вашата енергија директно има влијание врз квалитетот на вашиот живот. Тоа се работите што го менуваат вашиот живот.  Нашите секојдневни навики и рутини го обликуваат секој аспект од нашите животи. Ако сакате промена, менувањето дури на една мала работа во вашето секојдневие може да направи огромна разлика. Имено тоа се случи со мене. Тоа беше почетокот на целата моја трансформација. Моментот кога ги освестив моите навики и сфатив како тие влијаат, или не влијаат, не само врз мојот живот туку и врз животот на моите најблиски. Во оваа епизода ги споделувам сите оние активности коишто јас почнав да ги применувам, и како создавањето на утринска рутина буквално го промени и сеуште го менува мојот живот кон подобро. Нашите навики не само што не' обликуваат нас, туку тие ги формираат и оние кои растат покрај нас. Зашто нашите најмали секогаш не' гледаат, секогаш учат од нас.  Ако не можете да мислите на себе или да го правите ова за вас, тогаш направете го тоа за нив. 
more
Нашата приказна со спиењето
2021/01/27
Спиењето кај децата е една од оние табу теми кај нас и сметам дека на оваа тема не се зборува многу од причина што многумина би биле осудувани. Но ако зборуваме јавно на оваа тема сметам дека многу мајки ќе можат да согледаат дека имаат и друг избор, избор којшто можат да го направат и којшто потенцијално може да им го промени животот. Редно време е да почне да се зборува и да се почитува слободата на изборот на една мајка. Мајчинството е она што ние како мајки го правиме за нас, нашите деца, нашето семејство. И не мора мајката да страда за да биде мајка. Не мора мајката константно да биде лишена од сон само за да биде мајка. Мене искрено не ме направи лоша мајка тоа што јас го согледав овој проблем, согледав колку многу мене лично ми пречи, и решив нешто да превземам. Мене не ме направи лоша мајка тоа што мене лично ми пречеше детето да ми се буди на секој час и тоа што мене ми пречеше детето мое да не спие по цели денови. Бебето кое што има ред не е помалку сакано од она кое што се буди на секој час. Тука не станува збор за љубовта на мајката, и дефинитивно сметам дека е апсурдно да се зборува или пак да се споредува љубовта на мајката спрема детето.  Но тука станува збор за она што значи една мајка да греши и да согледа како тие нејзини грешки директно му влијаат на тоа дете.  Тука станува збор колку ние мајките сме неедуцирани, колку никој не ни обрнува внимание на нам родителите. Што значи рутина, скок во развој, прозор на будност, креирање на атмосфера и сл. Зошто искрено никој не нѐ едуцира нас родителите на овие теми кога сите премногу влијаат врз целокупниот сон на целото семејство.  Но кога би ги знаеле овие работи навремено сметам дека многу семејства не би пателе толку многу кога станува збор за спиење. Да дефинитивно тука не се работи за методата cry it out. Но се работи за воспоставување на рутина, навремено легнување навечер, внимавање на прозорот на будност, спиење на соодветно место и др. сѐ со цел да се подобри квалитетот на сонот кај бебињата. Нешто што мене лично никој не ми го кажа, не ми го објасни во периодите кога прашував како можам да ѝ помогнам на ќерка ми. Кога ќе ги слушнете сите овие работи, мислам дека ќе сфатите колку нештата имаат логика и се тесно повр
more
Важноста на менталното здравје со Елена Џебр
2021/01/21
Поддршката на вашето ментално здравје честопати може да звучи престрашно и многу комплицирано, поготово поради стигмите коишто кружат во нашето општество за тоа што точно претставува менталното здравје. Но, сметам дека многумина не се ни свесни за улогата на менталното здравје за поубав и посреќен живот.  Во оваа епизода ми се придружува мојот личен тренер, Елена Џебр, магистер по психологија, но истовремено и мајка, којашто и од личен, но и од стучен аспект зборува за улогата на менталното здравје, стресот и возмениреноста. Како да ги препознаеме нашите тригери. Но и практични совети како да се справите со истите.  Зошто да инвестирате во вашето ментално здравје и зошто е тоа многу важно за целото семејство. Се надеваме дека со оваа епизода ќе ве поттикнеме да размислите за вас, вашето здравје, и што е она што можете уште веднаш да го направите за да го подобрите истото. Повелете тука линк до профилот на Елена.
more
Нова година, нови почетоци
2021/01/12
Новата година е совршено време за нов почеток. А мислам дека во оваа на сите ни треба нов почеток повеќе од било кога.  Верувам дека за многумина изминатата година беше навистина тешка, и дека е тешко човек да се соочи со иднината, поготово после се она што се случи во 2020. Сите сме свесни дека иднината носи многу непознати работи и многу неизвесности. Ако се чуствувате малку изгубено и не знаете од каде да почнете, а сте спремни за нов почеток ислушајте ја оваа епизода и дозволете ми да ви ја раскажам мојата приказна за тоа како јас  решив да си ги поставам своите цели, планови за престојната година.  И никогаш не заборавајте вашиот живот е во ваши раце. Како го поминувате денот, неделата, месецот е апсолутно до вас. Вие ја имате силата да го живеете вашиот живот онака како што сакате, онака како што заслужувате. Линкот до PDF документите https://cutt.ly/qjmlc4x.  Линкот до избор за збор за оваа година https://www.instagram.com/p/CJeqrSBg6z1/.
more
Self Care или грижа за себеси, и зошто истата е многу важна.
2020/12/21
Self Care или грижа за себеси е една од оние теми која што кај нас речиси и да не се зборува. Една од оние теми која што дирекно е поврзана со нашето ментално здравје. Многумина не се ни свесни што всушност претставува грижата за самите себе. Не можат да сфатат дека човекот треба да се вреднува себе си подеднакво како и другите. Но тоа е така зошто ние, како општество, не сме научени на тоа. Ние сме учени дека треба да им помагаме на другите и да ги ставаме туѓите потреби пред нашите. Но секој од нас има свои потреби. Емоционални, духовни, физички. И ако ние не ги задоволиме прво нашите како можеме да ги задоволуваме туѓите? Во оваа епизода сакам да ве поттикнам да почнете да размислувата што всушност значи да се грижи човек за себе, и колку е тоа есенцијално за поквалитетен живот. Ако не поради нас, тогаш поради нив. Нашите идни генерации. Јас не сакам Ема да ја научам да ги става сите други пред себе, сакам да ја научам да се цени и сака себе си. Да се грижи за себе. А ако не преку личен пример тогаш како?
more

Podcast Reviews

Read Monika Zec Audio Blog podcast reviews

0 out of 5
0 reviews

PODCAST SPONSORSHIP ADVERTISING

Start advertising on Monika Zec Audio Blog & relevant audience podcasts

What do you want to advertise?

In what period are you looking for the advertisement to be published?

Do you already have an advertisement or sponsorship message?

Do you want to get promoted on more relevant podcasts?

What's your campaign budget?

Business Details